Cihaz Seçimi Önemlidir

İşitme cihazı elektroakustik, medikal bir üründür. Cihazın seçimi, uyarlanması ve kullanımı belirli prosedürlere bağlıdır. Cihazların üretimi, satışı ve satış sonrası tüm aşamaları belirli medikal normlarla belirtilmiş olup bu normların uygunluğu sürekli kontrol edilmektedir. İşitme sorununa iki yönde yaklaşılması gerekir:

1- İşitme kaybının seviyesi ve çeşidinin tespit edilmesi. Kişinin kulak anatomik yapısı, patolojik rahatsızlıklar, cihaz kullanım yeteneği gibi durumlara dikkat edilmesi,

2-Teknik açıdan işitme kaybının telafisine yönelik kullanılan cihazın yeteneği, performansı ve kullanım rahatlığına dikkat edilmesi gerekir.

İşitme cihazı konusuna girmeden önce, kulağı tanıyıp ihtiyacını belirlemek gerekir. Ses ihtiyacının, ses alışkanlığının, ses karakterinin ve algılamasının kişisel olduğunu bilmemiz lazım. Her bireyin sesi tanıması ve öğrendiğini kavrama şekli kişiseldir. Ne odyolog ne de kullanıcı cihazı seçerken sonsuz özgürlüğe sahip değil. Odyoloğun kullanıcıyı tanıması, kulağın anatomik yapısını tespit etmesi, kullanım yeteneği kavraması, cihaz seçiminde önemli kriterlerdir.

İşitme cihazını satan güvenilir kurumlardan ihtiyaca yönelik hem teknik hem de genel hizmet almak önemli bir konudur. Aksi taktirde genel memnuniyetsizliğin oluşmasından dolayı işitme cihazını kullanmak istemeyebilir ve sağlığınıza zarar verebilirsiniz.